مراقبت های بعد از کاشت مو

راهنمای مراقبت های بعد از کاشت مو

آنچه در این مقاله می‌خوانید ...

با وجود اینکه کاشت مو می‌تواند جذابیت و زیبایی شما را افزایش دهد، اما نباید فکر کنید که فقط با انجام این عمل، همه‌چیز به پایان رسیده است. مراقبت بعد از کاشت مو به‌اندازه خود عمل مهم است. نحوه و میزان نگهداری از موها می‌تواند تاثیرات زیادی بر موفقیت کاشت داشته باشند.

مراقبت از پوست و موی سر، شامل اقداماتی مانند شستشو، تغذیه و استراحت است. این موارد، به‌ویژه در هفته و ماه اول پس از عمل کاشت، بسیار اهمیت دارد. در این مقاله، سعی داریم به‌صورت جامع به معرفی تمامی مراقبت‌های بعد از کاشت مو بپردازیم.

انواع مراقبت های بعد از کاشت مو

زمان کلیدی در مراقبت‌های پس از کاشت مو، سه روز اولیه پس از عمل است. در برخی از روش‌های کاشت، گاهی گردن با بانداژ پوشانده شده و ناحیه‌ی کاشت باز می‌ماند که در این حالت منطقه موردنظر، نیاز به مراقبت بیشتری دارد.

بیمار پس از انجام کاشت مو نیاز به استراحت در منزل داشته و بستری نخواهد شد. احساس ضربان در سر، پس از کاشت مو کاملاً طبیعی است. در سه روز ابتدایی ممکن است کمی درد یا ناراحتی نیز احساس شود که به مرور تا حد زیادی کاهش می‌یابد. درهرحال برای مراقبت بعد از کاشت مو توجه به موارد زیر الزامی خواهد بود.

نحوه صحیح خوابیدن بعد از کاشت مو

بهترین حالت برای خوابیدن بعد از کاشت مو، خوابیدن به پشت (کمر) است. شما باید در حین خواب سر خود را باید بالاتر از سطح بدن قرار دهید. در نظر داشته باشید که خوابیدن روی شکم باعث کشیده شدن نواحی کاشت شده (به ویژه خط رویش) روی سطوح می‌گردد و امکان خارج شدن گرافت های تازه کاشته شده وجود دارد.

رعایت دستورالعمل شستشوی سر بعد از کاشت مو

نحوه شستشوی سر بعد از کاشت مو در دو ناحیه کاشت شده (جلوی سر) و بانک مو (پشت سر) متفاوت است. با توجه به اینکه روش های جدید کاشت مو احتیاج به برش لایه پوستی ندارند، ما روال زیر را برای شستشوی سر بعد از کاشت مو پیشنهاد می کنیم:

نحوه شستن سر در قسمت بانک مو: 

  1. فردای روز کاشت، پانسمان پشت سر را باز کنید.
  2. با استفاده از گاز استریل مرطوب و کف شامپو بچه، پشت سر را به آرامی تمیز کنید. 
  3. یک لایه نازک از پماد موپیروسین را روی ناحیه بانک مو قرار دهید. 
  4. از پانسمان مجدد سر اجتناب کنید و بگذارید که سر در معرض هوای آزاد قرار گیرد.
  5. تا زمان تمام شدن پماد، هر صبح و عصر موپیروسین بزنید.

نحوه شستن سر در نواحی کاشت شده:

  1. فردای روز کاشت از اسپری سیلوسپت (ضد عفونی کننده زخم) استفاده کنید.
  2. تا روز سوم بعد از کاشت مو، سرم شستشو را در آب پاش ریخته و روی سر اسپری کنید. 
  3. از روز سوم تا هفتم، روند کف گذاری (ترکیب سرم شستشو و شامپو بچه) را انجام دهید. توجه داشته باشید که از تماس دست با سر در طی فرایند شستشو اجتناب کنید. همچنین برای کف زدایی نیز از سرم شستشو استفاده نمایید. 
  4. ار روز هفتم تا نهم میتوانید فرایند کف گذاری را همراه با ماساژ ملایم سر آغاز کنید. 
  5. از روز دهم تا بیستم سر خود را با استفاده از شامپو بچه و زیر جریان ملایم و کم فشار آب بشویید. 
  6. بعد از روز بیستم شستشوی سر با استفاده از شامپو مخصوص تجویز شده را آغاز کنید. 

در نظر داشته باشید که گرافت های کاشته شده شما در روزهای ابتدایی بعد از کاشت در وضعیت حساسی هستند و هر گونه اصطکاک یا مالش شدید می تواند به آسیب یا خارج شدن گرافت ها منجر شود. به همین دلیل لازم است تا دستورالعمل های ارائه شده توسط تیم پزشکی را جدی بگیرید. 

برای استحمام بدن نیز بعد از کاشت مو محدودیتی وجود ندارد اما اکیدا از حمام بخار یا شستشو بدن با آب داغ اجتناب کنید؛ زیرا هر گونه تعریق سر می تواند خطر عفونت گرافت های کاشته شده را افزایش دهد.

مهم ترین مراقبت های بعد از کاشت مو

اجتناب از پوشاندن سر و استفاده از کلاه

برخی افراد به دلایلی مانند جلوگیری از تماس با نور خورشید و یا پنهان کردن ظاهر سر و تورم آن بعد از عمل، ممکن است به استفاده از کلاه تمایل نشان دهند. با این حال توصیه می کنیم پوشاندن سر را تا دو هفته بعد از کاشت مو به تعویق بیاندازید. بعد از این مدت نیز تنها از کلاه گشاد یا دارای بافت توری استفاده کنید تا به ناحیه کاشت شده فشاری وارد نشود. همچنین، مدت زمان پوشاندن سر را محدود کرده  و برای ساعت های طولانی از کلاه استفاده نکنید.

پرهیز از کندن دلمه ها و پوسته ها بعد از کاشت مو

در طی فرایند کاشت مو، برش های جزئی و منافذی در پوست سر ایجاد می شود که بدن نسبت به این تروما و آسیب واکنش نشان می دهد. در نتیجه پلاکت های خون فعال شده و در محل برش ایجاد لخته می کند. شما باید از کندن این دلمه ها و لخته های چسبیده به پوست سر اجتناب کنید. معمولا بعد از سپری شدن 14 الی 20 روز از کاشت مو، تمامی این دلمه ها شل شده و شروع به ریزش می کنند. 

مصرف مکمل‌ها و داروهای تجویز شده

داروهای تجویزی بعد از کاشت مو شامل مسکن، آنتی‌بیوتیک‌ و داروهایی برای کاهش ورم سر است. توصیه می‌شود که مسکن مورد استفاده برای کاهش درد، استامینوفن کدئین باشد و از مصرف مسکن‌های بروفن و ژلوفن خودداری نمایید، زیرا این قرص‌ها خطر بروز خونریزی را افزایش می‌دهند. همچنین، بعد از کاشت مو، داروهای تقویتی و مکمل برای شما تجویز می شود که بهتر است تا سه الی شش ماه بعد از کاشت آنها را مصرف کنید. از جمله داروهای بعد از کاشت می توان به موارد زیر اشاره کرد:

آنتی بیوتیک ها: برای جلوگیری از باکتریایی شدن سر و پخش شدن عفونت بین گرافت های کاشت شده است. 

پماد موپیروسین: داروی موضعی برای ناحیه بانک مو که خطر عفونت را کاهش می دهد.

قرص آناهیل: دارای بروملین و خواص ضد التهابی است که ورم و التهابات سر بعد از کاشت مو را به نحو بارزی کاهش می دهد. 

قرص زینک پلاس: این مکمل برای کلاژن سازی  و تقویت فولیکول ها بعد از کاشت مو تجویز می شود.

قرص هیر ویت: این مکمل ترکیبی از ویتامین‌ها، مواد معدنی و اسید‌آمینه‌ها است که به ضخامت مو و جلوگیری ریزش بعد از کاشت کمک می کند.

بهترین داروهای بعد از کاشت مو

مصرف ماینوکسیدیل و فیناستراید بعد از کاشت

برخلاف اعتقاد عموم، تمام افراد متقاضی کاشت مو، طاس نیستند و بیشتر اوقات در بخش‌هایی از سر موهای طبیعی دارند. ازاین‌رو، حفظ موهای قبلی پس از پیوند مو، نیز بسیار اهمیت دارد و اقدامات درمانی موثر برای کاهش آسیب و جلوگیری از ریزش آن‌ها ضروری است.

برای این منظور، حدود یک ماه بعد از کاشت، استفاده از برخی داروهای تجویز شده توسط پزشک، مانند فیناستراید و ماینوکسیدیل شروع می‌شود. مصرف ماینوکسیدیل (نوعی محلول موضعی) نه‌تنها سرعت رشد موهای کاشته شده را افزایش می‌دهد، بلکه به حفظ موهای قبلی فرد نیز کمک می‌کند. همچنین، مصرف فیناستراید برای افرادی که به دلیل حساسیت و مستعد بودن به ریزش موها نیاز به حفظ موهای طبیعی و قبلی خود دارند، الزامی و ضروری است. با این حال، قبل از مصرف هرگونه دارو بعد از کاشت، حتما با پزشک مشورت کنید. همچنین از قطع مصرف داروها به صورت خودسرانه و ناگهانی اجتناب نمایید.

اجتناب از مالش شدید، خاراندن و اصطکاک سر بعد از کاشت

همانطور که پیش‌تر تاکید کردیم، شما باید از هرگونه اعمال فشار روی سر که احتمال خارج شدن گرافت ها را افزایش می دهد اجتناب کنید. اگر احساس خارش شدیدی دارید، با مشورت پزشک قرص سیتریزین مصرف کنید. به طور کلی، حدود 14 روز تماس دست با سر یا اصطکاک نواحی کاشت شده با سطوح را به حداقل برسانید تا گرافت ها در جای خود محکم شوند. 

پرهیز از فعالیت بدنی شدید بعد از کاشت مو

در هفته های ابتدایی بعد از کاشت مو، از فعالیت بدنی شدید و هرگونه ورزش سنگین که خطر تعریق سر یا خارج شدن گرافت ها را به همراه دارد، اجتناب نمایید. البته شما می توانید پیاده روی های آرام را از همان روزهای ابتدایی بعد از کاشت مو آغاز کنید؛ اما باید مدت زمان آن کوتاه باشد و در معرض نور مستقیم خورشید، گرما و سرمای شدید قرار نداشته باشید. 

رعایت رژیم غذایی مناسب بعد از کاشت مو

در رژیم غذایی بعد از کاشت مو، ب کمپلکس، ویتامین C ویتامین E، زینک، آهن و … را لحاظ کنید. همچنین از مصرف دخانیات و الکل تا یک ماه بعد از کاشت مو اجتناب نمایید. دائما هیدراته بمانید و مصرف نوشیدنی های کافئین دار را تا یک هفته بعد از کاشت مو به حداقل برسانید.

نتیجه‌گیری

به طور کلی، برای مراقبت بعد از کاشت مو توصیه می‌شود ناحیه مورد نظر را لمس نکنید. همچنین به‌صورت منظم از آنتی‌بیوتیک‌ها و مسکن‌های تجویزی استفاده نمایید. حفاظت از فولیکول‌های مو در برابر گرد و غبار و اشعه آفتاب نیز اهمیت دارد. علاوه بر این، مصرف سیگار و الکل پس از انجام این عمل توصیه نمی‌شود، زیرا ممکن است روند ترمیم را کند کنند. ما در این مقاله، یک راهنمای جامع از تمامی نکات مراقبتی بعد از کاشت مو را آورده ایم. برای تضمین موفقیت کاشت خود، رعایت این موارد را جدی بگیرید. 

سؤالات متداول:

1- آیا بعد از کاشت مو می‌توان ورزش کرد؟

بعد از کاشت مو، از فعالیت‌های سنگین و ورزش تا ۲ هفته اول اجتناب کنید. در بازه زمانی ۲ تا ۴ هفته بعد از جراحی، تنها فعالیت ورزشی سبک پیشنهاد می‌شود. همچنین، تا یک ماه بعد از کاشت مو، از رفتن به استخر عمومی و سونا اجتناب نمایید تا ریسک عفونت گرافت ها کاهش یابد. 

2- آیا کاشت مو درد دارد؟

برای انجام پیوند مو، ناحیه دریافت‌کننده و بانک مو به‌صورت موضعی بی‌حس می‌شود؛ اما برای انجام پیوند مو، ناحیه دریافت‌کننده و بانک مو بی‌حس می‌شود؛ اما پس از گذشت چند ساعت از عمل، ممکن است به دلیل از بین رفتن اثر بی‌حسی، بیمار در نواحی پیوند شده کمی درد احساس کند که معمولاً با مصرف قرص یا پماد مسکن برای یک یا دو روز اول تسکین می‌یابد.

3- آیا موهای کاشته شده رشد می‌کنند؟

بله موهای کاشته شده پس از چند ماه به‌صورت طبیعی شروع به رشد می‌کنند. این فرایند از ناحیه کاشت مو به فازهای مختلف رشد مو وابسته هستند. شما از دو هفته تا سه ماه بعد از کاشت مو شاهد ریزش ساقه‌های کاشته شده خواهد بود اما بعد از ماه چهارم، چرخه رشد مو مجددا فعال می‌شود. 

4- آیا ریزش مو بعد از کاشت مو طبیعی است؟

موی پیوند زده پس از دو هفته از کاشت وارد فاز استراحت شده و شروع به ریزش می‌کند که این امر کاملاً طبیعی است و نباید نگرانی ایجاد کند. در بازه ۳ تا ۴ ماه پس از عمل کاشت، همانند موهای دیگر نواحی سر، قسمت کاشته شده نیز شروع به رشد می‌کند.

منابع بیشتر:

https://www.bodyexpert.online/en/how-to-take-care-of-your-hair-after-a-hair-transplant