درمان لک و ماه گرفتگی

درمان لک و ماه گرفتگی

آنچه در این مقاله می‌خوانید ...

درمان لک و ماه گرفتگی با لیزر یک روش نوین پزشکی است که در چند جلسه انجام می پذیرد، در هم شکستن رنگ لکه بدون باقی گذاشتن جای زخم، موجب کم رنگ شدن لکه می شود که بعد این لکه ها به صورت تدریجی و به مرور از روی پوست محو می شوند. با وجود اینکه اینگونه لگه ها اغلب بدون درد و بی ضرر می باشند، افراد در صورت مشاهده تغییرات به وجود آمده در ظاهر آنها می بایست به یک پزشک متخصص مراجعه نموده تا لکه ها مورد معاینه قرار بگیرند. چنانچه شما جز آن دسته از افرادی هستید که وجود اینگونه لکه ها روی بدن خود را خطری برای سلامتی تان می دانید یا به دلیل وجود این لکه ها روی پوست خود اعتماد به نفس خود را از دست داده اید، تا انتهای این مطلب ما را همراهی کنید؛ زیرا ما در این مطلب قصد داریم علاوه بر بیان ویژگی ها و علت های پدید آمدن این لکه ها، شما را با انواع راه های درمان لکه و ماه گرفتگی آشنا سازیم.

ویژگی ها و علت اصلی پدید آمدن لکه ی ماه گرفتگی

بعضی از لکه های ماه گرفتگی که از بدو تولد یا بعد از مدت کوتاهی از تولد روی پوست ظاهر می شوند؛ ممکن است به مرور کوچک و کمرنگ تر بشوند، یا برعکس ممکن است در سایز بزرگتر و یا پررنگ خود را روی پوست نشان دهند. این لکه ها که اغلب به رنگ های قرمز، صورتی و یا بنفش روی پوست ظاهر می شوند، هیچ رابطه ی منطقی و دلیل علمی با فرضیه ی ماه گرفتگی رخ داده در زمان بارداری ندارد. یکی از علل های اصلی بروز این ضایعه روی پوست، اختلالات ژنتیکی می باشد که به دلیل ناهنجاری های ایجاد شده در رگ های خونی به رنگ های مختلف روی پوست ظاهر می شوند. لازم به ذکر است که مهم ترین علت بروز لکه های ماه گرفتگی قهوه ای رنگ روی پوست، تجمع ملانین (رنگ دانه) زیر پوست می باشد.

پس طبق مطالب گفته شده لکه های ماه گرفتگی ایجاد شده روی پوست که به رنگ های مختلف روی پوست نمایان می شوند شامل دو دسته می باشند:

  • دسته ی اول، خال های عروقی می باشند که به رنگ های قرمز، صورتی، بنفش پدید می آیند.
  • دسته دوم، خال های رنگ دانه ای می باشند که به رنگ قهوه ای روی پوست نمایان می شوند.
انواع لک و ماه گرفتگی

انواع راه های درمان لک و ماه گرفتگی

با وجود انواع روش های درمانی لکه های ماه گرفتگی ما در ادامه ی این مقاله تصمیم گرفتیم نگاهی گذرا به تعدادی از این درمان ها داشته باشیم:

۱- استفاده از داروی کورتیکاستروئید : نکته ی مهمی که در رابطه با درمان لکه و ماه گرفتگی با این دارو می بایست در نظر گرفت این است که از این دارو تنها به منظور توقف رشد لکه پوستی یا خال استفاده می گردد و هیچ کاربرد و تاثیر مثبتی در کوچک شدن لکه روی پوست ندارد.

۲- استفاده نمودن از دارویاینترفرون آلفا (INTERFERON ALPHA-2A) : از این دارو نیز همانند داروی استروئیدی جهت متوقف نمودن رشد لکه ها و خالهای عروقی استفاده می گردد و هیچ تاثیری در حجم و اندازه ی آن ندارد. تنها تفاوت آن با داروی استروئیدی در میزان درمان آن است که به دلیل پاسخگویی کمی که در درمان دارد، فرآیند درمان طولانی تری نسبت به داروی استروئیدی خواهد داشت.

۳- استفاده از آنتی بیوتیک : در صورتی که لکه یا خال پوستی دچار عفونت شود، در اینصورت پزشک پماد آنتی بیوتیک یا خوراکی آن را تجویز می کند.

۴- استفاده از لیزر: لیزر درمانی که به عنوان تنها روش درمانی موجود برای درمان لک و ماه گرفتگی و خالهای مادرزادی به کار گرفته می شود، از طول درمان کمتری نسبت به درمان دارویی برخوردار است و از قابلیت روشن نمودن رنگ پوست ناحیه ی لک نیز برخوردار می باشد.

۵- روش درمانی IPL : آی.پی.ال که به معنای پالس نوری شدید می باشد، شبیه لیزر درمانی می باشد، با این تفاوت که از این روش و با استفاده از چندین طول موج مختلف، در جهت درمان پوست هایی استفاده می شود که به طور غیر عادی قرمز رنگ هستند، بدون اینکه آسیبی به لایه های بالایی پوست برساند؛ مثل: رزوسا یا همان خالهای عروقی قرمز رنگ

۶- استفاده از روش کرایو درمانی : این روش که به سرما درمانی نیز معروف است، یک روش درمانی محبوب و غیر تهاجمی در جهت درمان لک و ماه گرفتگی می باشد که درمان های خود را با استفاده از نیتروژن مایع در کوتاهترین زمان انجام می دهد. این روش از مزایای زیادی نسبت به سایر روش ها برخوردار است که شامل :

  • کم بودن احتمال بروز عفونت
  • برخورداری از کمترین نیاز مراقبت جای زخم
  • عدم استفاده از تزریق ماده بی حسی و بخیه

۷- استفاده از جراحی پلاستیک : این روش که با توجه به نوع و موقعیت و شدت آن در بدن انجام می شود، زمانی که لکه ها با نشانه هایی همچون: درد، بدشکلی، جراحت، عفونت همراه باشد و به پوست آسیب برساند، از پوست خارج می شود.

انواع راه های درمان لک و ماه گرفتگی

درمان لکه های قهوه ای روی پوست

لکه های قهوه ای پوستی اغلب به دلیل بالا رفتن ملانین (نوعی رنگدانه پوستی) ایجاد می شود. قرار گیری در معرض نور مستقیم خورشید و اشعه ماورا بنفش نیز، روند تولید ملانین را تسریع می کند. البته در برخی موارد، ایجاد لک های قهوه ای روی صورت از عوامل ژنتیکی یا افزایش سن تاثیر می پذیرد. 

راه های متعددی برای درمان لکه های قهوه ای روی صورت وجود دارد. یکی از بهترین شیوه ها، از بین بردن لک صورت با استفاده از لیزر فوتونا است. لیزر فوتونا با طول موج های مختلف در لایه های پوستی نفوذ می کند و تنها در طی سه تا پنج جلسه (بدون احساس درد) لکه های پوستی ایجاد شده را از بین می برد. 

نتیجه گیری: درمان لک و ماه گرفتگی با لیزر

علل متعددی برای به وجود آمدن لکه ها و ضایعات پوستی وجود دارد که بنا به تشخیص پزشک، راه درمانی مناسب پیشنهاد می شود. یکی از بهترین روش ها، استفاده از لیزر برای از بین بردن لک و ماه گرفتگی و خالهای مادرزادی است.

سوالات متداول:

علت ایجاد لک و ماه گرفتگی چیست؟ 

لکه های ماه گرفتگی به دلیل تجمع ملانین در زیر پوست ایجاد می شوند که می تواند ناشی از اختلالات ژنتیکی، در معرض قرار گرفتن نور خورشید، رشد غیر طبیعی رگ های خونی و … باشد. 

بهترین راه درمان لکه های صورت و ماه گرفتگی کدام است؟ 

روش های درمانی متعددی مثل استفاده از داروی کورتیکاستروئید، IPL، کاریو و … وجود دارد؛ با این حال استفاده از لیزر در میان تمامی این روش ها، اثربخشی بیشتر و بازدهی سریع تری دارد. 

کدام لیزر درمانی برای رفع ماه گرفتگی و لک های پوستی مناسب است؟

با توجه به نیاز پوستی شما، پزشک تشخیص می دهد که کدام نوع لیزر (فرکشنال، کیوسوییچ، فوتونا و …) مناسب تر است. در میان این لیزرها، فوتونا در موارد بیشتری کاربرد دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان کلینیک تخصصی پوست نهال در ارتباط باشید.